Σημαντικοί λόγοι
για να γίνετε δότης και δότρια
Οι δότες και οι δότριες είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Υπάρχουν πολλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει να προσφέρει το γενετικό του υλικό. Ποιοι είναι αυτοί:
Να βοηθήσει άλλους ανθρώπους: Αρκετοί επιλέγουν να γίνουν δότες και δότιρες επειδή αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες όσων αγωνίζονται μετην υπογονιμότητα στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς. Η δωρεά του σπέρματος και των ωαρίων τους αποτελεί κυριολεκτικά δώρο ζωής για όλους εκείνους που δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδί χωρίς βοήθεια.
Προσωπική εκπλήρωση: Για ορισμένους δότες, η πράξη μια τέτοιας δωρεάς μπορεί να είναι μία μορφή προσωπικής ικανοποίησης. Μπορεί να αισθάνονται χαρούμενοι και υπερήφανοι για τον εαυτό τους γνωρίζοντας ότι η δωρεά τους βοήθησε κάποιον άλλον να αποκτήσει παιδί.
Αλτρουισμός: Ο αλτρουισμός είναι η πράξη του να κάνει κανείς κάτι προς όφελος των άλλων χωρίς να προσδοκά προσωπικό όφελος. Ορισμένοι δότες και δότριες, παρακινούνται καθαρά από την επιθυμία να βοηθήσουν άλλους και δεν περιμένουν καμία αποζημίωση ή αναγνώριση για τη δωρεά τους.
Συνέχιση της οικογενειακής κληρονομιάς: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δότες και οι δότριες μπορεί να έχουν προσωπική σχέση με τους υποψήφιους γονείς, προερχόμενοι από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον. Χάρη στην προσφορά τους γενετικού τους υλικού, μπορούν να συμβάλουν στη συνέχιση της οικογενειακής κληρονομιάς τους και να παρέχουν έναν βιολογικό δεσμό στις μελλοντικές γενιές.
Οικονομική αποζημίωση: Αρκετοί δότες και δότριες παρακινούνται από την οικονομική αποζημίωση που λαμβάνουν για τη δωρεά τους. Λαμβάνοντας οικονομική αποζημίωση για κάθε δωρεά που πραγματοποιούν, έχουν ένα επιπλέον εισόδημα κάνοντας ταθτόχρονα μια καλή πράξη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να γίνετε δότης ή δότρια, είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να σκεφθείτε προσεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατανοήσετε πλήρως τις ιατρικές, νομικές και ηθικές επιπτώσεις της δωρεάς σας προτού αναλάβετε οποιαδήποτε δέσμευση.
Τα οφέλη για να γίνετε δότης και δότρια στη Medimall Egg & Sperm Bank:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία της δωρεάς
Είμαι κατάλληλος για να γίνω δότης; Πληρώ τις προϋποθέσεις να γίνω δότρια;
Δείτε παρακάτω τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό προϋποθέσεις:
Ο οδηγός βήμα προς βήμα για να γίνετε δότης και δότρια:
1. Συμπληρώστε το σχετικό έντυπο συμμετοχής
Ο/Η κάθε υποψήφιος/-α θα πρέπει να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο συμμετοχής. Αυτή η φόρμα μας επιτρέπει να ελέγξουμε ότι διαθέτετε τα αρχικά κριτήρια για να γίνετε δότης/δότρια στη Medimall Egg & Sperm Bank.
2. Επικοινωνία με τη σύμβουλό μας
Μόλις λάβουμε τη φόρμα συμμετοχής σας, η σύμβουλος της κλινικής μας θα σας καλέσει για να κανονίσει ένα ραντεβού για προσωπική συνέντευξη, να σας δώσει κάποιες αρχικές πληροφορίες για τη διαδικασία και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σας.
3. Το 1ο σας ραντεβού
Σε αυτό το πρώτο σας ραντεβού θα λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τα νομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας. Θα συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό μας, θα δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό και θα υποβληθείτε σε έναν αρχικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της γονιμότητάς σας και της εξέτασης για μεταδιδόμενες ασθένειες.
4. Το 2ο ραντεβού
48 ώρες μετά το πρώτο σας ραντεβού και τα αποτελέσματα της πρωτογενούς αξιολόγησης, θα ενημερωθείτε μέσω email για την επιλεξιμότητά σας ως δότης ή δότρια και θα σας ζητηθεί να προσέλθετε για ένα 2ο ραντεβού προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιατρική σας αξιολόγηση, τόσο σε επίπεδο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, θα οριστικοποιήσετε το προφίλ σας ως δότης/-τρια, το οποίο θα δοθεί στους/στιε λήπτες/-τριες του γενετικού σας υλικού. Το προφίλ σας μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση, την προσωπικότητα, την εκπαίδευση, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Επιπλέον, θα υπογράψετε ένα αναλυτικό έντυπο συγκατάθεσης για την επιθυμία σας να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα δωρεάς, καθώς επίσης και τη σχετική δήλωση ευθύνης για την αλήθεια και την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχετε.
5. Αποτέλεσμα επιλεξιμότητας
Ένα μήνα μετά το δεύτερο ραντεβού σας, τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων θα έχουν ολοκληρωθεί και θα ενημερωθείτε μέσω email για την επιλογή ή τη μη επιλεξιμότητάς σας ως δότη/-τρια. Σε περίπτωση που δεν επιλεγείτε, μπορείτε να κανονίσετε ένα ραντεβού με τη σύμβουλό μας για να συζητήσετε τα ιατρικά ζητήματα που δεν σας επέτρεψαν να γίνετε δότης/-τρια.
Μόλις όμως λάβετε την έγκριση για την επιλεξιμότητά σας, μπορείτε να συμμετάσχετε στα προγράμματα δωρεάς ωαρίων και σπέρματος της Medimall Egg & Sperm Bank. Ένας από τους επαγγελματίες υγείας μας θα επικοινωνήσει μαζί σας τηλεφωνικά για να συντονίσετε την έναρξη της διαδικασίας της δωρεάς.
Χρήσιμες πληροφορίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα οι ιατρικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι, τα έξοδα νοσηλείες και κάθε φαρμακευτική αγωγή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δωρεά σας (τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία αυτή), καλύπτονται πλήρως. Καλύπτονται επίσης τα έξοδα μετακινήσεων και διαμονής των δοτών και δοτριώ εφόσον μένουν εκτός Αθηνών, η απώλεια εισοδήματος (θετική απώλεια) λόγω απουσίας από την εργασία και η αποζημίωση για το βιολογικό στρες. Σύμφωνα με αποφάσεις της ΕΑΙΥΑ, η αποζημίωση μιας δότριας ωαρίων πρέπει να ανέρχεται σε 1.700€ και αντίστοιχα η αποζημίωση του δότη σπέρματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 700€ συνολικά. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες μετακινήσων και τα έξοδα διαμονής τα οποία καλύπτονται πλήρως από την Medimall Egg & Sperm Bank.
Θέλεις να γίνεις δότρια ωαρίων;
Κάθε χρόνο 1.500 παιδιά συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων δωρεάς ωαρίων. Είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τις γυναίκες που δεν μπορούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια, για εκείνες που έχουν κάνει πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή για εκείνες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση (χωρίς εμμηνορροϊκό κύκλο) και θα ήθελαν να γίνουν μητέρες. Το να γίνεις δότρια ωαρίων, έχει περιγραφεί ως μία από τις πιο ισχυρές και ταυτόχρονα αξιόλογες αποφάσεις που μπορεί να πάρει μια γυναίκα. Όταν δωρίζετε τα ωάριά σας στην τράπεζά μας, στην πραγματικότητα μας δίνετε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα ωάρια που το σώμα σας θα απέρριπτε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Κατά την ωορρηξία, μια γυναίκα θα αποβάλλει ένα ωάριο, ωστόσο πριν συμβεί αυτό, υπάρχουν ακόμη και αρκετά ακόμα ωοθυλάκια τα οποία “πεθαίνουν” και στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω της περιόδου. Η λήψη ορμονών για τη διέγερση των ωοθηκών, επιτρέπει στα ωάρια αυτά τα οποία κανονικά θα αποβάλλονταν, να αναπτυχθούν και τελικά να αξιοποιηθούν. Μόλις ενταχθείτε στο πρόγραμμα δωρεάς μας, θα ξεκινήσετε τη θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών, υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου και της νοσηλεύτριας που σας έχουν αναλάβει, για περίπου 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ωοληψίας , η οποία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια μπορείτε να επιστέψετε κανονικά στο καθημερινό σας πρόγραμμα και στις δραστηριότητές σας.
Εάν είστε μεταξύ 18 και 32 ετών και επιθυμείτε να γίνετε δότρια ωαρίων, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ παρακάτω.
Θέλεις να γίνεις δότης σπέρματος;
Ο σημαντικότερος λόγος για να γίνετε δότης σπέρματος, είναι ότι θα αλλάξετε κυριολεκτικά τη ζωή κάποιων ανιρώπων. Η προσφορά σας είναι ένα πραγματικά απίστευτο δώρο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από όλα τα άτομα και τα ζευγάρια που θα βοηθήσετε. Το πρόγραμμά μας για τη δωρεά σπέρματος επιτρέπει ευέλικτα ραντεβού για να ανταποκριθούμε στο πολυάσχολο καθημερινό πρόγραμμα που μπορεί να έχετε και διαρκεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά ανά ραντεβού (με έως και 3 ραντεβού την εβδομάδα). Η συλλογή του πρώτου δείγματος σπέρματός σας δεν αποζημιώνεται, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για την ανάλυση και την αξιολόγησή του. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αυτή αφορά στον αριθμό, την κινητικότητα, τη μορφολογία και την αντίδραση στην κατάψυξη και την απόψυξη. Μόλις όμως γίνετε δεκτοί στο πρόγραμμα δωρεάς, θα σας επιστραφούν όλα τα έξοδα που για τις μετακινήσεις και τη διαμονή σας (αν μένετε εκτός Αθηνών), και θα λάβετε την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για τη δωρεά σας.
Εάν είστε μεταξύ 18 και 32 ετών και επιθυμείτε να γίνετε δότης σπέρματος, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ παρακάτω.
Ανώνυμη ή επώνυμη δωρεά;
Η απόφαση να γίνει κάποιος/-α ανώνυμος/-η ή μη ανώνυμος/-η δότης/-τρια είναι προσωπική και εξαρτάται τελικά από τις ατομικές συνθήκες και προτιμήσεις.
Ανώνυμη δωρεά σημαίνει ότι η ταυτότητα του/της δότη/-τριας δεν αποκαλύπτεται στον/στην λήπτη/-τρια ή στο παιδί που θα γεννηθεί από τη δωρεά. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό για ορισμένους ανθρώπους που εκτιμούν την ιδιωτικότητα και επιθυμούν να διατηρήσουν ένα ορισμένο επίπεδο απόστασης από τον/την λήπτη/-τρια. Μπορεί επίσης να προτιμάται εάν ο δότης ή δότρια δεν είναι διαθέσιμος/-η ή δεν επιθυμεί να γίνει γνωστός/-ή.
Από την άλλη πλευρά, η μη ανώνυμη δωρεά περιλαμβάνει έναν/μια δότη/δότρια που μπορεί να είναι φίλος/-η ή συγγενής του/της λήπτη/-τριας, κάποιος που γνωρίζει και καταλαβαίνει πολύ καλά τον/την λήπτη/-τρια. Εκτός από αυτό, υπάρχουν δύο ακόμη τύποι τέτοιων μη ανώνυμων δοτών και δοτριών:
A. Επώνυμοι δότες και δότριες, όταν κοινοποιούνται περισσότερα στοιχεία ταυτότητας και πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους παραλήπτες.
B. Ημι-επώνυμοι δότες και δότριες, όταν προσφέρονται στον/στην λήπτη/-τρια προσωπικές πληροφορίες, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του/της δότη/-ιας και του/της λήπτη/-τριας. Αυτή η επιλογή μπορεί να επιτρέψει την κοινοποίηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του/της δότη/-τριας και άλλων σχετικών πληροφοριών στον/στην λήπτη/-τρας ή στο παιδί. Το γεννημένο παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του/της δότη/-τριας από τον οποίο γεννήθηκε μετά την ηλικία των 18 ετών, αλλά μόνο εάν το ζητήσει το παιδί.
Όλες οι πιο πάνω επιλογές για την ανωνυμία ή τη μη ανωνυμία του/της δότη/-τριας πρέπει να συνοδεύονται από την έγγραφη και υπογεγραμμένη συγκατάθεση του/της δότη/-τριας.